Informatika a látássérültekért Alapítvány

Akadálymentesítés – informatikai szolgáltatások – oktatás – esélyegyenlőség a munkahelyen

 

Az alapítvány látó és látássérült munkatársainak közös célja, hagy az informatika eszközeivel segítsék a látássérült embereket a tanulásban és a munkavállalásban. Céljuk az informatikai segítő technológiák elérhetővé tétele, fejlesztése és honosítása látássérült felhasználók számára, az alapítvány képzés tevékenységének megerősítése informatikai képzések és speciális tananyagok (ECDL, Linux) révén. Alapítványuk folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza a vak és gyengénlátó  emberek számára kifejlesztett szoftvereket. Működésük során több mint 5000 adománnyal segítették a látássérült emberek boldogulását. Speciálisan felszerelt oktatótermükben informatikai tanfolyamokat tartanak. Az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító honlapok elterjedése érdekében internetes akadálymentesítési tanácsadást és tesztelést is végeznek. Egyre népszerűbb programjuk a Lapról hangra, melynek célja, hogy látó önkéntesek felolvasása révén az oldalon meghallgathatóvá és letölthetővé váljanak a nyomtatott újságok hírei.

 

 

Szolgáltatás: Akadálymentességi tanulmány

 

 esélyegyenlőség az online szintéren – akadálymentes vállalati kultúra – informatikai tanácsadás – kb. 10 fő – kb. 50 óra

 

A weboldalak döntő többsége egyes felhasználói rétegek számára nem akadálymentes, ami annyit jelent, hogy számukra a weboldalak többsége részben, vagy teljes mértékben használhatatlan. Az egyenlő esélyű hozzáférésnek a látássérült emberek mellett a hallássérültek, a mozgáskorlátozottak, az értelmi sérültek, illetve egyes speciális célcsoportok, pl. a gyerekek, idősek és az alacsony informatikai képzettségűek is célcsoportjai. Akadálymentes webhelynek akkor nevezünk egy oldalt, ha e célcsoportok mind használni tudják a honlapnak ugyanazt a változatát, azaz nem egy vakbarát verzióról beszélünk, hanem egy olyan oldalról, melyet egyaránt használnak épek és akadályozottak.
A különböző csoportok és helyzetek szükségleteinek kielégítése érdekében három megfelelőségi szint került meghatározásra: A (legalacsonyabb), AA (két A), és AAA (három A, legmagasabb).  A megfelelőségi szintekhez teljesítési feltételek tartoznak, ezeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy honlapról elmondható legyen, hogy a meghatározott szinten akadálymentes. A hiányok felmérésében és az akadálymentesség kialakításában nyújt segítséget a szervezet által kínált szogáltatás.